Europarlamentarul PNL Daniel Buda pune degetul pe rană (conferință de presă – 27 februarie 2016)

xx

Prezent la Satu Mare în cursul zilei de sâmbată, europarlamentarul PNL Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultură din  Parlamentul European,  a susținut o conferință de presă alături de copreședinții PNL Satu Mare, Romeo Nicoară și Adrian Cozma.

Desfășurată în ragazul dintre doua întâlniri ale acestuia, prima  cu fermierii din zona Paulești la ora 10  dimineața și cea programată pentru ora 16 la Carei, cu agricultorii din regiune, conferința a fost modalitatea ideală de a face cunoscute prin intermediul presei, concluziile și soluțiile viitoare propuse de către  domnul Daniel Buda.

 

Daniel Buda  ,,Am atras atenția instituțiilor publice cu privire la problemele cu care se confruntă fermierii din România.

Am reiterat faptul că lipsa asocierii în agricultură determină incapacitatea fermierilor de a accesa mai uşor fonduri europene, de a negocia un preţ mai bun al produselor, de a-şi promova mai bine produsele în ţară şi în străinătate sau chiar de a intra în rândul marilor retaileri, târguri sau magazine. Asocierea ajută însă fermierii să îşi rezolve toate aceste probleme şi în primul rând le dă şansa de a creşte standardul de viaţă al fermelor și să supraviețuiască într-o piață concurențială extrem de acerbă.

Am solicitat public ministrului Agriculturii, domnului Achim Irimescu și Ministrului Finanțelor, doamnei Anca Dragu, să depună toate diligențele astfel încât formele asociative să beneficieze de scutirea de impozite prevăzute de legislația în vigoare, prevederi care însă nu se regăsesc în Noul Cod Fiscal. Fermierii din celelalte state ale UE beneficiază prin lege de scutiri fiscale iar dacă România nu înțelege să aplice aceste prevederi de care să beneficieze fermierii români, voi fi nevoit să sesizez Comisia Europeană pentru a interveni în această situație.

Am solicitat ministrului Agriculturii, domnului Achim Irimescu, să corecteze Hotărârea de Guvern Nr. 226/2015, prin care fermierilor care au acționat în instanță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) le este restricționată accesarea fondurilor europene pe alte proiecte. Această hotărâre afectează un număr semnificativ de beneficiari ai submăsurilor de investiţii derulate prin PNDR 2014-2020, fiind o măsură profund imorală şi nejustificată. Interzicerea accesării de fonduri europene, pe lângă faptul că limitează drepturile cetățenilor, are și implicații negative asupra ratei de absorbție a fondurilor europene. După cum se știe, România nu se clasează pe primele poziții în UE în ceea ce privește absorbția fondurilor europene, drept urmare, îngrădirea accesului fermierilor la aceste instrumente nu face altceva decât să readucă un nivel și mai scăzut al absorbției acestor fonduri dar şi să adâncească decalajele dintre fermierii din România şi cei din celelalte state membre ale UE.
Totodată, cetațeanul are oricând dreptul de a apela la instanță atunci când consideră că este necesar iar această uzanţă nu trebuie să atragă ca și consecință sancționarea sau îngrădirea lui la a accesa fonduri europene.

Am solicitat ministrului Justiției, doamnei Raluca Prună, să intervină de îndată prin competențele pe care le are și să ia toate măsurile, astfel încât să nu se mai blocheze printr-o notă internă a Registrului Comerțului dreptul întreprinderilor individuale de a se asocia cu SRL-urile și cu persoanele fizice, deoarece legislația în vigoare nu interzice acest lucru.
Această notă internă îngrădește dreptul cetățenilor de a se asocia, care este un drept garantat de Constituție”.