Copreședinții TNL Satu Mare Victor Cernea și Cristian Valer Beșeni, împreună cu Denisa Drăgoi, membră în Biroul Politic Teritorial, au susținut astăzi o conferință de presă, în care au propus administrației locale modele de buna administrare a problemelor stringente cu care se confruntă orașul Satu Mare.
Cei doi copreședinți TNL Satu Mare au vorbit despre modul în care orașul Satu Mare este pregătit pentru primirea tinerilor care termină facultățile în alte orașe. Victor Cernea consideră că în Satu Mare există oportunități pentru tinerii care vor să se întoarcă, dar nu sunt gestionate în mod eficient deoarece nu există interes din partea autorităţilor locale.
Denisa Drăgoi a afirmat că la Satu Mare se scurg foarte mulţi bani către firma de ecarisaj, hingherii efectuând chiar mai multe decontări pentru aceiaşi câini, şi a propus adoptarea unul alt model care funcţionează bine în alte oraşe precum Baia Mare sau Carei.
“Pentru fiecare câine capturat de pe străzi hingherii primesc o sumă considerabilă de bani de la administraţia locală. De aici încep afacerile, pentru că hingherii capturează în câine care va fi dus în adăpot. Pe urmă, până să se ajungă la eutanasiere, acel câine este replasat pe străzi şi, în urma sesizărilor făcute tot de către ei, se duc să recaptureze acel câine şi, bineînţeles, primăria plăteşte din nou bani care au mai fost plătiţi o dată. Permitem eutanasierea câinilor în loc să găsim soluţii viabile şi civilizate la rezolvarea acestei probleme. Toate acestea pentru că administraţia locală pune mai presus interesele anumitor societăţi comerciale decât rezolvarea problemei în sine. Pentru aceasta, propunem să luăm exemplul de la băimăreni. Băimărenii nu au contract cu firmă de ecarisaj, ei nu au hingheri, ei au renunţat la hingheri încă în 2013. Primăria oraşului Baia Mare colaborează cu ONG-uri care se ocupă cu prinderea câinilor, sterilizarea şi ţinerea lor în adăposturi. Un alt exemplu poate fi pentru noi şi oraşul Carei, pe care toţi îl considerăm inferior oraşului nostru din toate punctele de vedere. Careiul a renunţat la hingheri acum şase ani. Întrebarea noastră către adminsitraţia locală este de ce alţii pot şi noi nu putem”, a afirmat Denisa Drăgoi.
A fost dat exemplul oraşelor Braşov, Piteşti, Oradea propunându-se Primăriei să colaboreze cu ONG-urile pentru sterilizarea câinilor fără stăpân .